WHEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Door: Heleen
Blijf op de hoogte en volg Heleen en ed
17 Oktober 2011 | Italië, Rome
Afgelopen week is er weer hard gewerkt om de vergunning voor countryhouse rond te krijgen. Appeltje eitje. De ontbrekende tekeningen zijn klaar, voor de 7de keer zijn alle documenten weer in 3 -voud ingevuld met de daarbij behorende bijlages (5 stuks) en opnieuw hebben we deze papierstapel aangeboden aan Giorgio, onze polizia in Calvi. Samen met de geometra zijn we er heen gegaan. Eerst was het een hoop gesteggel over het wel of niet moeten volgen van de opleiding waarmee ik dus gestopt ben. Ik heb Giorgio met alle wetten die ik vinden kon om zijn oren geslagen en uiteindelijk gaf hij toe dat ik inderdaad alleen HACCP hoefde te doen. Mooi. Dat heb ik vast gewonnen. We zijn inmiddels wel 1 uur verder...
Maar ach, je raad het al.....daarna begon de ellende weer opnieuw. Want natuurlijk was nu weer iets anders niet in orde. Er ontbraken weer eens wat papieren. Nu moesten er weer ineens originele documenten van het kadaster, en niet de kopieën die we bij ons hadden, opgevraagd en toegevoegd worden. Verder moest ik documenten overleggen dat al onze brandblussers in orde zijn en dat onze gastanken goedgekeurd zijn. Nou, die heb ik dus niet. Dus daar moeten we weer achteraan. We hebben wel nieuwe brandblussers maar de brandblusleverancier heeft echter geen bevoegdheid om de flessen te keuren. Oke, dan maar een mannetje mailen die dat kan komen doen. Zo gezegd zo gedaan. Nu afwachten wanneer die komt. Er is nl al vaker gemaild...maar je krijgt taal nog teken
De geometra ging de brandweer bellen. Zij zijn bevoegd om de gastanken goed te keuren. Maar dat was nog niet alles. Ook het pand moet gekeurd worden op brandveiligheid.
Dat laatste kwam een mannetje vandaag al doen.
Maar vrijdag bij Giorgio kreeg ik nog wel te horen dat mijn vergunning voor casa vacance, wat we nu dus zijn, afgekeurd is. Tenminste. De kamers op de benedenverdieping. Volgens de wetgeving mag een casa vacance nl geen keuken hebben in de slaapkamer. 3 appartementen zou ik daarom niet mogen verhuren!
En nu???!
Nou, het antwoord was, gewoon doorgaan want we zijn nu toch met de aanvraag van een countryhouse bezig.
Vanmiddag.
Een knappe meneer komt het erf op samen met de geometra. Het is de technicus die het pand komt keuren op brandveiligheid.
We beginnen boven. Even kijkt de mooie meneer bedenkelijk naar het plafond en stamelt dat dit kiele- kiele is, maar aangezien de balken nieuw zijn , kan het ermee door. Ik heb nog niks in de gaten.
We gaan naar beneden.
De onderste appartementen worden "gekeurd". Nu komt bij de bedenkelijke blik ook de fotocamara erbij. Non va bene, ( dit is niet goed)hoor ik hem zeggen.
HUH???!Wat va niet bene???
De balken. Tja, die zijn authentiek en van hout.
Ja deh! Vertel mij iets nieuws!
Ja en?
Nou, zegt de meneer. Dat is brandgevaarlijk.
Zo..! Is dat niet in elk huis en met name in panden waarin de authentieke delen juist bewust behouden zijn gebleven om het karakter te bewaren?
Ja, zegt hij, erg authentiek allemaal, maar het had beton moeten zijn. Boven kan het nog, maar dit niet.
Mijn mond valt letterlijk open en uit mijn oren komen grote rookpluimen. Dit kan die inmiddels stukken minder aantrekkelijke meneer toch niet echt menen!? Waar is de camera???
We lopen naar het volgende appartement ernaast.
Tja. Hetzelfde, en hetzelfde nee geschud.
De rookpluimen worden aswolken.
Nou, denk ik, laat me raden wat hij van het volgende appartement vind.
Juist ja, non va bene anche!
Ik sta op uitbarsten inmiddels.
Dit moet echt een vreselijke flauwe 1 april grap zijn. Dit kan die goede man niet menen. Dat betekent namelijk dat we toko kunnen sluiten en terug naar Nederland kunnen gaan.
We kunnen toch onmogelijk leven van de verhuur van 2 appartementen die van 8 bedden al naar 6 bedden zijn gegaan omdat we 1m2 te weinig "slaapkamer" hadden om 8 bedden te mogen plaatsen. En nu gaan we weer z....n over houten balken! Dat ze dan iets zouden zeggen over de houtwormen en de boktorren. Of over gordijnen of beddengoed die niet brandveilig is, of over de openhaard die in elke kamer staat. Nee. Dat was allemaal oké. (ik heb het natuurlijk niet gevraagd....ben belazer...maar wel gedacht) Maar dat de balken van hout zijn, dat is niet oké.
Begrijpen jullie het nog??
Ik loop mopperend achter de 2 aan te sjokken en mompel dat ik me spullen vanavond wel kan gaan inpakken en terug naar Nederland kan gaan. We hebben daar gelukkig ons huis nog.
De geometra kijkt me bedenkelijk en zegt dan op haar allerliefst. Non, no. Het komt wel goed. We moeten alleen even je huurbaas bellen. Ach ja, dat zijn geruststellende woorden. Van een kale kip kun je namelijk niet plukken en zij zal echt niks gaan betalen. Wij ook niet.
Einde oefening dus.
Oh ja, de vervelende meneer had nóg een leuk nieuwtje. We hebben nl een badkamer in het appartement. En in datzelfde appartement hebben we ook het bed en de keuken. Eh eh . Daar komt het wijsvingertje weer.
Dat mag dus ook niet. Het is namelijk of een keuken of een toilet. Je mag namelijk in dezelfde ruimte niet het ene gat vullen en het andere lossen. Nee, ook niet als daar een deur tussen zit en ook niet als de badkamer een apart vertrekje is. Op zich klinkt het logisch, maar toch. Ik denk dat het meerderdeel van de agriturismo's, BenB's, countryhouses en wat al niet meer zij, dan kan sluiten. Ik ken er nl legio waar hetzelfde aan de hand is...
1 van de 2 moet er dus uit en logisch is dat dan de keuken. Nu zouden wij op zich dat nog niet eens zo erg vinden want die keuken had er voor ons nooit in gehoeven. Maar ik denk niet dat de huurbazin toestemt om de keukens weg te halen. Ik vrees dat we ze dan ook ooit weer terug moeten plaatsen.
Maar het gekken is dat alles gebouwd is met hulp van een geometra (een andere) en dat alles volgens de wetgeving is gebouwd en ingericht. En nu komt het. Alles is ook goedgekeurd voor een agriturismo. En nee, dat zijn we niet. Voor een agriturismo zou alles wel in orde zijn, maar helaas ik ben geen boer, al gedraag ik me er af en toe wel naar, maar dat maakt nog niet dat je er een bent....
Dus in het kort. De balk is niet brandbaar als het een agriturismo zou zijn, en als je als gast in een agriturismo logeert mag je wel in het zelfde kot kakken en koken.
WHEEEE
Ik ga nu even een paar keer mijn kop tegen de muur slaan en schrijf dan van de week wel het vervolg van dit verhaal.
18 Oktober 2011 - 15:27
Maaike:
Ik heb diepe respect voor jullie..wat een gedoe zeg!! Maar wat knap dat jullie niet opgeven!! Ik kan me voorstellen dat je een paar x met je kop tegen de muur zou willen slaan..Maar pas op ..anders word het zo bloederig en dan krijg je daar weer problemen mee misschien ;-p
Ach eigenlijk is het niet om te lachen he..
Maar volhouden hoor..het zal toch wel eens goed komen zeker?? Tuurlijk wel!! Succes.. -
24 Oktober 2011 - 19:24
Angelique:
Heleen, Ik wil je complimenteren met het behouden van je geduld naar die in eerste instantie aantrekkelijke maar uiteindelijk zeer bekrompen meneer. Ik hoop dat alles rond komt!
dikke kus -
29 Oktober 2011 - 11:54
Lydia:
Wat is dat allemaal!!!!! Willen ze daar wel Hollanders die hun mooie plekjes komen bevolken????