De laatste tv opname`s
Door: Ed
Blijf op de hoogte en volg Heleen en ed
02 November 2011 | Italië, Rome
Afgelopen week hadden we bijna het huis vol gasten, die hier de herfstvakantie kwamen door brengen. Het was weer ontzettend gezellig. Voor ons was het tevens een proef, om het ontbijt binnen in de bar te laten plaatsvinden, en met succes. In het eind van die week kwam ook de filmploeg om de laatste opnames te maken van de olijfpluk maar natuurlijk ook de vraag hoe het ons is vergaan om zo het verhaal tot een eind te brengen. Hoe de totale uitzending er uit gaat zien hebben wij geen idee van en we hebben daar ook geen inspraak op. Het komt zoals het komt. Wij hebben er in ieder geval een goed gevoel bij.
Ook was het vorige week de tijd dat de olijven geplukt moesten worden. De week ervoor waren we al bij de perserij geweest om te zien hoe dat in zijn werk gaat en wat je minimaal moet brengen om je eigen olie krijgen. Er zijn natuurlijk ook mensen die bijvoorbeeld maar 3 bomen hebben staan, en dat kunnen ze natuurlijk niet apart persen, dat gaat op de grote hoop en kun je daarna olie krijgen van de hoeveelheid die je hebt gebracht, of je koopt verse olie, ook dat kan.
Wij wilde natuurlijk dat er voor ons apart geperst zou gaan worden om onze eigen olie te kunnen gebruiken en of verkopen. Om dat te kunnen, moesten we minimaal 150 kg brengen. Op zich geen probleem als je 570 bomen bezit, maar de week ervoor waren we door onze gaard gelopen en was het arme troef.( wisten we eigenlijk al) De afgelopen 6 tot 8 jaar is er niets van onderhoud gepleegd aan onze bomen) dus met het resultaat dat er maar een boom of 10 olijven hadden. Enkele bomen met een beetje maar ook een boom bomvol. Geen idee wat er aan gewicht vanaf zou komen. Wel was voor ons duidelijk dat 150 kg gelijk stond aan 6 kratten vol.
We begonnen aan de eerste boom, direct naast ons terras. Netten eronder en plukken maar. Het plukken gebeurt met de hand en een klein harkje waarmee je de olijven als het ware uit de boom kamt, zoals je haren kamt. Het zag er goed uit, terwijl Heleen aan de onderkant begon, stond ik op de ladder om de bovenkant te doen. Het net raakte aardig bezaaid met olijven. Het werd inmiddels donker en we moesten stoppen. We deden de olijven in de krat, EN? De krat zat vol, das al 25 kg. Dat schiet lekker op.
De volgende ochtend waren we al vroeg in de weer om de rest uit deze boom te plukken. Uiteindelijk waren het 2 kratten vol, 50 kg dus. Niet slecht hé?
Toen hebben we de spullen opgepakt en zijn we naar beneden gegaan om in de olijfgaard te gaan plukken. Daar stonden een aantal bomen goed vol en enkele met maar 2 kg. Ook was een van onze gasten zo lief om mee te plukken, zij plukte de grotere olijven. Er zijn namelijk 6 verschillende soorten te vinden in onze olijfgaard.
Het zag het ernaar uit dat we net niet genoeg zouden hebben om 6 kratten vol te krijgen, dat was ons streven. Dan konden we ze apart laten persen, maar ook was het ons streven om ze die zaterdag te laten persen, zodat de filmploeg dit kon vastleggen. De zon begon al aardig te zakken, en voor donker moest het toch wel klaar zijn. Heleen vond nog 3 bomen waar redelijk veel inzat. Snel de netten eronder en als een speer plukken. We hebben het gehaald, 6 kratten vol. Snel alles ingeladen en op naar de perserij. Helaas, ze persten voor vandaag niet meer. Ze hadden net alle machines uitgezet. Zondagochtend zouden onze olijven geperst gaan worden. Wat een domper, we hadden zo graag gehad dat de filmploeg onze persing konden filmen, maar helaas het was niet anders. De volgende ochtend vertrok de filmploeg alweer, dus konden ze het niet meer draaien.
Zondagochtend 11 uur stonden we klaar voor de persing. Wat een kick! 2 uur later staan we met een groot vat met daarin 23 liter eigen olijfolie in onze handen. Olio di Helena e Eduardo.
De zaterdagavond ging het filmen wel gewoon door, ons eindverhaal moest worden opgenomen, hoe we het hebben ervaren, of we de goede keuze hadden gemaakt, wat ons hoogte punt was, ons diepte punt enz. Nou hoe dat ons is vergaan ga ik jullie niet verklappen. Dit kunnen jullie op tv zien. De datum is bekend, zaterdag 28 Januari 2012.
Nu gaan we nog even genieten van het mooie weer en een beetje in de tuin werken.
Saluti
02 November 2011 - 10:40
Krista:
wat heerlijk om te lezen dat het met de olijvenpluk wel mee zat . -
02 November 2011 - 19:31
Jolanda:
Wow, wat een verhalen weer. Zowel dat van Heleen als dat van jou... allebei weer erg leuk om te lezen. Het blijft een spannend iets hoor... een eigen bedrijfje hebben merk ik wel maar ook erg kikken als het allemaal weer lukt. Leuk om te lezen dat de filmploeg ook weer is geweest. De datum staat al op de kalender hoor. Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal..... Groetjes Jolanda.